Blog: Dansen voor dope

Dansen voor dope
In mei 2015 hoor ik van mijn collega over een mogelijke mensenhandelzaak. Een vrouw, die ik voor het gemak Anneke noem, heeft verklaard dat ze seksueel uitgebuit wordt. Anneke zou verslaafd zijn aan verdovende middelen en tegen haar wil in de thuisprostitutie werken.

Om het ijs te breken en omdat mensen met een verslaving vaak van zoet houden, neem ik een pak stroopwafels mee naar het verhoor. Anneke ziet er moe en onverzorgd uit. Ze is duidelijk verward, maar ook een slimme dame. De stroopwafels doen hun werk, want ze staat ons al vrij snel te woord. Als 17-jarige VWO-leerling die goed kan hockeyen gaat ze met een studiebeurs naar Amerika. De wereld ligt aan haar voeten totdat ze psychische problemen krijgt. Een studiegenoot adviseert: “Als je een beetje coke neemt, voel je je zo weer wat beter.” Zo komt Anneke op het verkeerde pad.

Terug in Nederland ontmoet ze Jack. Hij dwingt haar de prostitutie in en houdt haar verslaving in stand. Anneke staat intussen bloot aan onveilige seks en vreemde wensen van klanten en heeft geen zeggenschap meer over haar eigen woning en geld.

Ik merk dat haar verhaal me raakt. Hoe heeft haar leven zo’n wending kunnen nemen? We regelen een veilige woonomgeving voor Anneke. Op basis van haar aangifte, gaan we aan de slag met het onderzoek. Er komen steeds meer mogelijke slachtoffers in beeld: iedere vrouw die we spreken weet weer andere namen van vrouwen die óók slachtoffer zijn geworden van Jack.

Jack blijkt een neus te hebben voor kwetsbare vrouwen zonder vrienden of familie en doet zich voor als vriend. Een van de slachtoffers zegt: “We waren een soort dansende aapjes; we kregen de dope en voor de dope ging je dansen; ofwel betaalde seks”.

Voor mij was het een ontluisterende zaak. Vaak denk je toch dat deze slachtoffers ver weg staan van je eigen realiteit, maar niets was minder waar. Jacks slachtoffers waren stuk voor stuk intelligente, leuke meiden, dienstbaar en sensitief. Meiden zoals ik. Maar zij namen op een kwetsbaar moment een andere afslag en kregen vervolgens hun leven niet meer op de rit.

Het gaat nu goed met Anneke. Ze heeft weer een eigen woning en huishoudelijke hulp. Ze doet vrijwilligerswerk. Jack is uiteindelijk aangehouden op verdenking van mensenhandel, drugs- en wapen-en kinderporno bezit. Hij is recent veroordeeld voor een gevangenisstraf van 13 jaar.

DEEL DIT ARTIKEL: