Dankzij goed politiewerk bijna 30 gsm’s terug naar rechtmatige eigenaar

Foto © politie

Bavel, Breda – De politie is de afgelopen weken volop bezig geweest met het onderzoek naar 32 gestolen mobiele telefoons. Dankzij goed recherchewerk hebben inmiddels 29 mensen hun mobiele telefoon weer terug. Op woensdagmiddag 4 maart 2020 hielden we bovendien een verdachte van de diefstal van de telefoons aan. Het gaat om een 33-jarige inwoner van Gilze. Hij is voor onderzoek en verhoor in de cel gezet.

Politiemensen troffen in de nacht van zondag 23 op maandag 24 februari 2020 rond vier uur in een weiland aan de Gilzeweg in Bavel een tas met daarin 32 gestolen telefoons aan, nadat ze een man op een fiets wilden controleren na een overtreding. Toen de man de politiemensen zag, ging hij er te voet vandoor. De politiemensen zetten te voet de achtervolging in, waarbij de verdachte zich al vluchtend door een drassig weiland ontdeed van diverse spullen, waaronder een tas. Omdat de agenten de vluchtende man niet meer konden achterhalen, hebben ze zich ontfermd over de achtergebleven spullen. In de tas troffen ze vervolgens 32 mobiele telefoons aan en een legitimatiebewijs waarvan ze vermoedden dat het van de gevluchte man was.

Onbegrip
Op de Facebookpagina ‘politie gemeente Gilze-Rijen’ plaatsten politiemensen een bericht over de vondst van de telefoons. In dat bericht vroegen ze of er mensen waren die hun telefoon herkenden en riepen ze mensen, van wie recent een telefoon gestolen is, op zich te melden. We begrijpen dat veel mensen die het slachtoffer zijn geworden van diefstal of zakkenrollerij en daarbij hun telefoon zijn kwijt geraakt, willen weten of het om hun eigendom gaat. Dat is echter niet zo simpel als sommige mensen in de reacties onder het Facebookbericht deden voorkomen. Omdat onder het Facebookbericht veel vragen en kritische reacties stonden, lichten we graag ons werkproces wat uitgebreider toe.

Onderzoek opstarten
De politie moet van alle in beslag genomen spullen, dus in dit geval ook van alle 32 gsm’s, een afzonderlijke, zogeheten ‘kennisgeving van inbeslagneming’ opmaken. In die kennisgeving legt de politie vast wat ze in beslag heeft genomen, waar, wanneer en waarom dat gebeurd is, indien bekend wie het voorwerp in zijn of haar bezit had toen de politie het in beslag nam, en wat het precies is. Gaat het om een mobiele telefoon, dan legt de politie onder andere merk, type en kleur vast. Alle mobiele telefoons zijn daarna afzonderlijk verpakt. Een hulpofficier van Justitie beslist vervolgens wat er verder moet gebeuren. In dit geval heeft de hovJ beslist dat de telefoons voor nader onderzoek aan het bureau moesten worden gehouden. In de tussentijd kan er bijvoorbeeld gekeken worden of er sporen op een inbeslaggenomen goed zitten, die kunnen leiden tot het

Herkomst telefoons achterhalen
In de loop van de maandagochtend 24 februari bleek op het bureau dat twee telefoons direct konden worden herleid naar hun rechtmatige eigenaar. Deze mensen hadden ICE contactpersonen op hun telefoon staan. ICE staat voor In Case of Emergency. De gegevens van deze contactpersonen zijn ook zichtbaar wanneer een mobiele telefoon werkend, maar geblokkeerd is. Een politiemedewerker heeft vervolgens contact opgenomen met deze mensen en uit die gesprekken bleek dat beide telefoons vermoedelijk tijdens carnaval zijn gestolen in horecagelegenheden in het centrum van Breda. Rechercheurs van basisteam Markdal zijn vervolgens verder gegaan met het onderzoek naar de eigenaren van de overige 30 telefoons. Het lukte de rechercheurs in nagenoeg alle gevallen om het IMEI-nummer van de telefoon te achterhalen. IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity, ook wel het identiteitsnummer van de mobiele telefoon genoemd. Vervolgens hebben de rechercheurs deze IMEI-nummers vergeleken met de IMEI-nummers die mensen die aangifte van verlies of diefstal van hun mobiele telefoon hebben gedaan, hadden vermeld in die aangifte.

Aangifte doen is belangrijk
Uiteindelijk wisten de rechercheurs na verschillende onderzoeken 29 eigenaren te achterhalen. Alle telefoons bleken rond carnaval te zijn ontvreemd in horecagelegenheden in de Bredase binnenstad. Hieruit blijkt wel dat het dus heel belangrijk is om altijd aangifte te doen en in deze aangifte zoveel mogelijk details te vermelden. Alleen de opmerking ‘ik herken mijn telefoon’ is niet voldoende om uw eigendom terug te krijgen. U moet kunnen aantonen dat iets van u is. Ook de opmerking ‘mijn legitimatiebewijs zit in het hoesje bij mijn telefoon’ is niet voldoende. De dief kan immers ook uw legitimatiebewijs hebben gestolen.

Verdachte aangehouden
Rechercheurs hebben, in overleg met de officier van Justitie, op woensdagmiddag 4 maart 2020 een 33-jarige inwoner van Gilze buiten heterdaad aangehouden op verdenking van diefstal van de gsm’s. Dat gebeurde onder andere op basis van het signalement dat de politiemensen die achter de vermeende dief hebben aangezeten hebben vastgelegd en op basis van de gegevens op het achtergebleven identiteitsbewijs. Deze verdachte is na een uitgebreid verhoor heengezonden maar hij blijft verdachte. Het onderzoek wordt voorgezet.

DEEL DIT ARTIKEL: