Dode door falend C2000-systeem niet uitgesloten

Foto ter illustratie. © KM

Nederland – Het is alweer bijna vier weken geleden dat de politie is overgegaan op het vernieuwde communicatienetwerk C2000. Alle techneuten bij de politie hebben in één nacht de switch gerealiseerd naar het nieuwe systeem. Na meerdere jaren van ontwikkeling besloot de minister om C2000 uit te rollen.

‘Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken’, is het spreekwoord, maar met het resultaat van de migratie C2000 lijkt uiterst teleurstellend. Direct na de uitrol blijkt dat er zich veel storingen voordoen. Uitvallende apparatuur, wegvallende verbindingen en onverstaanbare gesprekken zijn het resultaat. Storingen die tot op heden voortduren.

Oorzaken
De technici van het Politiedienstencentrum in Rotterdam en andere diensten werken zich een slag in de rondte om de storingen op te lossen en kijken naar de diepere oorzaken daarvan. In het hele land ondervinden politiemensen problemen met C2000.

‘Wij zien ons communicatienetwerk als verbinding voor de burger ‘als elke seconde telt’. Bovenal zijn onze verbindingen voor collega’s de life-line met de meldkamer. Daar moeten wij blind op kunnen vertrouwen’, aldus een politiemedewerker.

Hulpdiensten
Niet alleen de politie ondervindt hevige problemen met het communicatienetwerk. Er komen ook veel berichten uit de ambulancezorg. Het ambulancepersoneel heeft, net als de politie op kritische momenten gebrek aan bereik.

‘Met zoveel storingen in een communicatiewerk zijn doden door een falend communicatiesysteem niet uitgesloten’, vreest Politievakbond AVP.

DEEL DIT ARTIKEL: