Drie verdachten aangehouden in onderzoek naar drugshandel en witwassen in Goes

agenten-houden-man-vast
Foto ter illustratie. © Politie

Goes – Sinds september 2019 zijn rechercheurs van Politie Zeeland-West-Brabant bezig met een onderzoek naar handel in verdovende middelen en witwassen door drie Goesenaren van 21, 21 en 53 jaar oud. De drie zouden een taxibedrijf gebruiken als dekmantel voor hun drugshandel.

Eind januari van dit jaar zijn de drie verdachten tijdens een actiedag aangehouden.

De twee 21-jarige verdachten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld, de twee 21-jarige verdachten blijven nog wel verdachte in deze zaak. De hoofdverdachte, de 53-jarige man, zit nog altijd vast. Na de aanhouding van de drie verdachten deed de politie, onder leiding van een rechter-commissaris, zoeking in de woning van de verdachten en in een loods op een industrieterrein in Goes. Bij die zoekingen namen agenten verschillende zaken in beslag die mogelijk relevant kunnen zijn voor het onderzoek. Ook werden verschillende voertuigen van het taxibedrijf in beslag genomen voor onderzoek.

Ondermijning
Deze zaak betreft een typisch voorbeeld van ondermijning, omdat de verdachten het taxibedrijf mogelijk gebruikten om hun drugshandel mee te drijven. De vermenging van de onderwereld met de bovenwereld is één van de ‘criteria’ voor ondermijning. Criminelen maken gebruik van de legale diensten die in de bovenwereld beschikbaar zijn om hun illegale zaken te kunnen afhandelen. Op die manier raken onder- en bovenwereld met elkaar verweven, raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid in de samenleving af. De overheid treedt gezamenlijk op tegen dergelijke praktijken. In dit geval is het recherche-onderzoek naar de handel in verdovende middelen afgerond. Het onderzoek naar witwassen is nog in volle gang, de politie werkt hierin onder andere samen met de Belastingdienst en de gemeente Goes.

DEEL DIT ARTIKEL: