Politie in Breda ondersteunt Europol bij internationaal onderzoek

Handboeien op dienst auto
Foto ter illustratie. © Politie

Breda – Donderdagochtend 6 februari 2020 zijn er drie aanhoudingen verricht in verband met een internationaal onderzoek geleid door Europol. Ook de vermoedelijke leider achter het criminele netwerk zou gearresteerd zijn in België.

De politie in Breda heeft op verzoek van de Belgische politie drie doorzoekingen verricht in Breda en Etten-Leur. Daarbij is een 31-jarige man, een 29-jarige man uit Breda en een 28-jarige man uit Etten-Leur aangehouden. Op het moment van de doorzoekingen vonden er tegelijkertijd ook in België, Spanje, Frankrijk en Duitsland doorzoekingen plaats.

Volgens Europol zijn deze aanhoudingen verricht in verband met een groot crimineel netwerk uit Albanië. De mannen worden verdacht van drugssmokkel tussen Zuid-Amerika en Europa door het gebruik van zeecontainers. De drugs werden gesmokkeld in de containers en verder verspreid in Europa door voertuigen met geavanceerde verborgen compartimenten.

Het vermoeden bestaat dat dezelfde criminele groep ook verantwoordelijk is voor het beheer van hennepkwekerijen in Spanje en Duitsland waar zij marihuana bewerken en verwerken, voordat het overgebracht werd naar Europese landen voor handel en distributie.

Resultaten
Tot nu toe heeft het onderzoek geleid tot:

– 9 arrestaties in België, 6 in Spanje,3 in Nederland, 6 in Duitsland en 1 in Frankrijk. Totaal 25 aanhoudingen.
– 30 Doorzoekingen
– 6 Hennepkwekerijen ontmanteld
– Inbeslagname van € 60.000 contant geld, mobiele telefoons, wapens en munitie.

De vermoedelijke leider achter dit netwerk zou gearresteerd zijn in België door de Politiezone Antwerpen.

DEEL DIT ARTIKEL: