Voor een middagje even ‘echt’ agent zijn

Foto © politie

Tilburg – Leerlingen van groep 6 van Basisschool Don Sarto op de Oude Hilvarenbeekseweg in Tilburg mochten een middagje ‘agent’ zijn. Samen met wijk- en jeugdagenten van politieteam Tilburg Centrum en citystewards van R-Newt zijn zij op pad gegaan in hun eigen wijk Groenewoud, onder de noemer Politiekids.

“Hierdoor leren kinderen wat er speelt in hun eigen wijk en maken ze kennis met het politiewerk”, aldus Larissa, begeleider van het project en Hoofdagentvan politieteam Tilburg Centrum. Het Politiekids project bestaat uit drie middagen, waarvan 5 maart de aftrap is.

Tijdens de eerste middag zijn de kinderen na een korte uitleg, en het uitreiken van een echt politiekids-hesje, aan de slag gegaan met verschillende opdrachten. De eerste opdracht draaide om jezelf presenteren en het leren aanspreken van een burger. Daarna zijn de kids aan de slag gegaan met een verkeerscontrole in de wijk, waarbij ze meteen hun nieuwe kennis kunnen toepassen. In kleine groepjes hebben zij onder meer een lasercontrole uitgevoerd en zijn automobilisten aangesproken met een rode of groene kaart. Larissa: “Hiermee proberen we ook de omwonenden te betrekken bij dit project. Zij worden aangesproken op hun rijgedrag door hun eigen buurtkinderen. Hopelijk creëren we hier ook een stukje bewustwording mee.”

Positieve reacties
Ook de buurtbewoners reageerden positief. Ze vonden het goed dat de kinderen mee mochten kijken met de politie en zelf mensen aan spreken.

Om de middag af te sluiten krijgen de kinderen nog een kijkje in de politiebus of bij de motor en doen ze nog een samenwerkingsoefening. Samenwerken met je collega’s is van groot belang bij de politie en dus moeten de kids dat ook leren.

De reacties van de kinderen waren enorm enthousiast. “Ze vonden het leuk om het politiewerk een keer van dichtbij mee te maken en zelf dingen te mogen doen zoals het laseren en het dragen van een zwart vest.”, aldus Larissa.

Vervolg
Op 10 en 17 maart zijn er nog twee middagen waarbij de kinderen aan de slag gaan met politiewerk. Ze moeten natuurlijk ook nog een boef vangen en ze gaan aan de slag met inbraakpreventie. Politiekids in de wijk Groenewoud is vooralsnog eenmalig, maar het is niet uit te sluiten dat dit op meer basisscholen plaats zal gaan vinden.

Politiekids
Politiekids is een project waarbij kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar betrokken worden bij het politiewerk.

Waarom is het project Politiekids opgezet?
Criminele activiteiten worden ook door jeugdigen gepleegd. Jeugd is steeds moeilijker benaderbaar voor de politie. Met het project Politiekids wil de politie in contact te komen met kinderen voordat ze mogelijk het ‘foute pad’ op gaat. Het doel: met hen en hun ouders een goede relatie opbouwen en zo te voorkomen dat de kinderen criminele activiteiten ontwikkelen.

DEEL DIT ARTIKEL: